Veelgestelde vragen
FAQ
Als er vooraf aan de uitvoering wordt geëist dat er gewerkt moet worden met een WPS of een WPQR dan zie je dit in deze documenten en bij het TIG-lassen ook… Lees meer »
Er bestaan vuistregels maar deze zijn altijd gekoppeld aan een toepassingsgebied. De meest bekende benadering is uit EUROCODE 3 voor de staalbouwsector.… Lees meer »
In de EN 1090-2 staat voor de staalbouwsector gespecificeerd wanneer de standaard lasmethodekwalificatie gebruikt mag worden. In de EN-ISO 156xx serie… Lees meer »
Als er geen bijzondere eisen worden gesteld door wetgeving, opdrachtgever of door aanvullende corrosie-eisen uit een toepassingsnorm zou u de… Lees meer »
Op zich is dit niet zo’n heel groot probleem, het zal regelmatig worden toegepast. Maar voor een exact antwoord het volgende. Dit hangt af van de manier… Lees meer »
We willen de NIL workshops laagdrempelig houden, hierdoor is er voor het volgen van de ASME workshop geen vooropleiding vereist. Ervaring met het praktisch… Lees meer »
De EWCP is een Lastechnische opleiding voor mensen die in de staalbouw een functie als Lascoördinator hebben. Meer informatie:… Lees meer »
Het NIL verzorgen zelf geen opleidingen. Daarvoor moet je bij opleidingsinstituten en/of scholen zijn.
Op onze website vind je de instellingen die voor de… Lees meer »
Dit onderzoek heet macroscopisch onderzoek. Preparaatvoorbereiding en het etsen wordt beschreven in de norm ISO 17639. De vraag over de toegepaste… Lees meer »
De norm NEN-EN-ISO 15012 getiteld “Gezondheid en veiligheid bij lassen en verwante processen” – Beproeving en markering van apparatuur voor luchtfiltratie… Lees meer »
Voor het lassen van ongelegeerd staal kan CO2 gebruikt worden. Waarschijnlijk is dit goedkoper dan een menggas. Dit kun je het best navragen bij een… Lees meer »
Uit bijlage B uit NEN-EN-ISO 2553:2014 blijkt dat er verschil gemaakt wordt in verbindingstype (joint) en lastype (weld). Voor de K blijkt dan het voor de… Lees meer »
In Nederland heeft dit in een oud Publicatieblad P7 gestaan. “AANWIJZINGEN VOOR OPSLAG, VERVOER, OPSTELLING EN GEBRUIK VAN ACETYLEENFLESSEN 1971”… Lees meer »
Het is gebruikelijk om a of z voor de maat te vermelden. In de norm wordt dit beschreven in paragraaf 5.5.1. In Tabel 5, nummer 2.1 wordt dit als opmerking… Lees meer »
Wij hebben nog één exemplaar in ons bezit, deze is niet te koop. Het is een uitgave uit eind 50-er, begin 60-er jaren van de vorige eeuw. De collectie… Lees meer »
Er bestaan normen voor toleranties op lasconstructies en lasposities. Dit zijn de volgende normen: Voor lasposities, EN-ISO 6947. Algemene toleranties voor… Lees meer »
Verantwoordelijkheden en taken worden niet bepaald door een opleiding (LS, MLT of LPI) maar door de werkgever/fabrikant of producent. Wat van deze… Lees meer »
De oppervlakteruwheid van een te solderen verbinding is van belang voor het goed kunnen doorvloeien van het vooraf aangebrachte vloeimiddel, en op… Lees meer »
Het inademen van las- en snijrook is niet gezond. Om te beoordelen of je per dag te veel rook inademt is er een wettelijke grenswaarde voor lasrook, dit is… Lees meer »
De norm NEN-EN-ISO 2553:2019 zegt alleen maar dat bij symmetrische lassen de stippellijn weggelaten mag worden. Met betrekking tot de vorm zijn deze… Lees meer »
Omdat de NEN-EN-ISO 3834 een algemene norm is die van toepassing is op lasactiviteiten in meerdere sectoren staan daar geen directe eisen in t.a.v. het… Lees meer »
Op dit moment worden de volgende adviezen gegeven m.b.t. slangen van autogene installaties: De termijn van controle hangt af van de gebruiksintensiteit, zo… Lees meer »
De norm EN-ISO 2553:2019 biedt in tabel 3 in item no. 7 wel een mogelijkheid voor een backing-aanduiding als aanvullend symbool. Deze is meer bedoeld voor… Lees meer »
Deze materialen zijn wel aan elkaar te lassen. Zie hiervoor hoofdstuk 6, blz. 17 van het voorlichtingsblad VM 115, ongelijksoortige verbinding. Dit blad is… Lees meer »
Het wettelijk karakter van de verplichte vlamdover gaat ver terug. De Arbeidsinspectie (tegenwoordig Inspectiedienst SZW) heeft in 1970 de publicatie P17… Lees meer »
Het voorlichtingsblad VM 129, Reparatielassen is te downloaden via de volgende link: https://www.nil.nl/voorlichtingspublicaties/ Lees meer »
Er is geen norm waarin dit allemaal is vastgelegd. Er is wel een arbo-wet waarin verplichtingen zijn opgenomen. Deze moeten vertaald worden naar… Lees meer »
Het NIL heeft geen opleiding in het platina lassen. De reguliere lasopleiders doen dit waarschijnlijk ook niet. Gezien het zeldzaam voorkomende karakter… Lees meer »
In de ISO 17662 wordt wel iets gezegd over kalibreren van de lasapparatuur, het is alleen zeer summier. Zie tabel 11 uit deze norm. Hierin wordt vervolgens… Lees meer »
Of een elektrode zowel op de plus (DC + of DC pos.) als op de min (DC - of DC neg.) gelast kan worden hangt van de elektrode af. Soms ook met wisselstroom… Lees meer »
Ja, in de volgende normen wordt het e.e.a. vermeld. NEN-EN-ISO 9692 “Types of joint preparation” Part 1: Voor BMBE, MAG/MAG, TIG, autogeen en EB… Lees meer »
De samenstelling 85-15 valt volgens de NEN-EN-ISO 14175:2008 in de groep M20. Lees meer »
De EN ISO 17660 deel 1 en 2 zijn beiden van kracht. Echter, hebben we in Nederland ook de NPR 2053. Volgens de site van de NEN is deze Nederlandse… Lees meer »
In voorlichtingsblad VM 124, hoofdstuk 2.2.3 zijn voorbeelden van synergische lijnen opgenomen. Het blad is te downloaden volgens de volgende link:… Lees meer »
In de brochure ‘Lasrook hou het buiten je lijf’ staat op pagina 8 een antwoord op je vraag. Bij het lassen aan thermisch verzinkt materiaal, waarbij de… Lees meer »
Thermal gouging. Las- en aanverwante processen hebben een referentienummer. Dit is vastgelegd in NEN-EN-ISO 4063, zie: https://www.nil.nl/procesnummers/… Lees meer »
Het Sigma proces is hetzelfde als het MIG proces. Volgens “Handbook of structural Welding” is dit een handelsbenaming uit de 50-er jaren. Het Argon Arc… Lees meer »
Dit is niet zo'n gangbare aanduiding. Hier zal waarschijnlijk een hoeklas mee bedoeld worden. Een hoeklas heeft een keeldoorsnede, in het Engels ook wel… Lees meer »
Een “full penetration weld” is een las met volledige doorlassingen. Een “partial weld” een las met een gedeeltelijke doorlassing. Lees meer »
Beitsen is het behandelen van metalen met een agressief middel waarbij het metaaloppervlak wordt aangetast met het doel dit te reinigen. Hiermee wordt het… Lees meer »
Het lassen van aluminium aan staal met een conventioneel smeltlasproces zoals TIG of MAG zal niet gaan. Mogelijk biedt het wrijvingslassen of het… Lees meer »
Met ingang van 2014 is er nieuwe versie van norm NEN-EN-ISO 2553 waarin deze aanduidingen geregeld worden. Bij stompe lassen zoals de I-, V-naad e.d. wordt… Lees meer »
Het lassen van staal met propaan en zuurstof zal moeilijk zijn omdat je bijna altijd met een oxiderende vlam last en tevens met een gering warmte vermogen.… Lees meer »
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis…
Lees meer »