Veelgestelde vragen

FAQ


Bij een van onze opdrachtgevers in de voedingsmiddelenindustrie hebben we een discussie over de kwaliteit van een aantal RVS lassen. Ik kan als leek niet beoordelen of dit hetgeen is wat verwacht zou mogen worden en weet dus ook niet of er bijvoorbeeld in de NEN-EN-ISO 3834 eisen zijn omschreven over de kwaliteit in relatie met voedingsmiddelen industrie en schoonmaakbaarheid. Ik ben op zoek of hetgeen nu gemaakt is verwacht had mogen worden of dat er in een bepaalde norm de oppervlaktekwaliteit van lassen is beschreven en dan met name gericht op voedingsmiddelenindustrie.


Omdat de NEN-EN-ISO 3834 een algemene norm is die van toepassing is op lasactiviteiten in meerdere sectoren staan daar geen directe eisen in t.a.v. het kwaliteitsniveau van het laswerk. Bedrijven die NEN-EN-ISO 3834 zijn gecertificeerd hebben wel de verplichting tot vastlegging van de laskwaliteit. Welke dat zijn hangt af van het toepassingsgebied of toepassingsnorm. HDN is op dit moment bezig met de vastlegging van zaken voor de voedingsmiddelenindustrie. Zie ook http://www.hdn4food.com/