Lascoördinator

Grip op lasprocedures en kwaliteit

Gepubliceerd op 16-09-2020 | door

Lascoördinatie op de werkvloer
Lascoördinatie op de werkvloer

Omschrijving:
Als lascoördinator adviseer je over de mogelijkheden van het bedrijf om gevraagde laswerkzaamheden op de juiste wijze uit te voeren. De taak van de Lascoördinator is het coördineren van de voorbereiding, begeleiding en controles van laswerkzaamheden. Deze moeten voldoen aan de opgestelde (klant en productie) criteria en de bijbehorende normen.

Binnen het kader van de Europese regelgeving zijn er normen ingevoerd voor het toetsen van de kwaliteit van lasverbindingen en de beheersing van de kwaliteit van gelaste onderdelen, installaties en constructies. Deze worden gecoördineerd en gecontroleerd door de lascoördinator.

Komt voor in:
Bedrijven, waar kwaliteitseisen gesteld worden aan het lassen producten in zowel de werkplaats als op bouwplaatsen, denk aan:

  • constructiebouw
  • offshore
  • petrochemie
  • scheepsbouw
  • voedingsmiddelenindustrie

Plaats in de organisatie

De lascoördinator slaat een brug tussen de theorie en de praktijk van het lassen. de lascoördinator  is actief in de werkplaats en maakt veelal deel uit van de kwaliteitsdienst. Hij/zij adviseert op lastechnisch gebied en grijpt in als het niet goed genoeg gaat. De lascoördinator is verantwoordelijk voor de juiste procedures en borging daarvan, een goede uitvoering en de kwaliteit van het laswerk.
Ook bij technische consultancybureaus zijn lascoördinatoren werkzaam. 

Zelfstandigheid

  • De lascoördinator moet zowel organisatorisch als communicatief sterk zijn.
  • Communiceren en instrueren van personeel, gesprekken met leveranciers, mondeling en schriftelijk rapporteren zijn van belang. Ook is accuratesse vereist.
  • Veel lascoördinatoren werken als ZZP-er en worden ingehuurd op projectbasis.

Opleidngsniveau
De Lascoördinator voert zijn coördinerende taken uit op minimaal MBO 3 niveau.
Afhankelijk van de gestelde eisen aan de werkzaamheden kun je lascoördinator worden met een:

klik op de opleiding voor meer uitleg.

Doorgroeimogelijkheden
De Lascoördinator is actief op diverse niveaus, veelal afhankelijk van de complexiteit van het werk en de executieklasse. Je kunt veelal binnen je werk doorgroeien naar een hoger en meer omvattend niveau. De bovenstaande opleidingen geven je mogelijkheden je verder te ontwikkelen en te ondersteunen om naar  een hoger niveau door te groeien

Ook kun je kiezen voor een opleiding tot visueel inspecteur (VTw1 of VTw2) of International Welding Inspector (IWI op S- of C-niveau). Deze opleidingen geven je meer inzicht in de inspectie van lassen en alle procedures die daar bij komen kijken. Meer informatie over deze opleidingen vindt je middels onderstaande links;

Visueel lasinspecteur VTw1 en VTw2
International Welding Inspection Personnel: IWI-S en IWI-C

Wil je graag een persoonlijk advoies over wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met onze Leer- en Loopbaanspecialist Yvonne Olgers



Werkzaamheden van de lascoördinator


Zie ook

Gerelateerde content