Vakman Rail Lasser - specialisatie Thermiet lasser

Lassers aan het spoor dragen bij aan de continuïteit van het openbaar vervoer

Gepubliceerd op 4-07-2022 | door

Lassen aan het spoor - Specialistisch vakman: de thermiet lasser
Lassen aan het spoor - Specialistisch vakman: de thermiet lasser

Het spoor in Nederland bestaat uit kilometers lange spoorstaven. Om het spoor goed te onderhouden is onderhoud en reparatiewerk een must! Werkzaam die onder andere worden uitgevoerd door thermietlassers. Hier lees je over het werken als thermietlasser en kun je de video bekijken waarin een thermietlasser over zijn werk verteld.

Omschrijving
Als thermietlasser las je aan het spoor. Je werkt in een team op uiteenlopende locaties. Geen dag is hetzelfde. De werkzaamheden worden verricht als er geen treinen of trams rijden, je werkt daardoor veelal  in de avonden, weekenden en 's nachts. 

Je werkt in een team waarbij iedereen een grote verantwoordelijkheid heeft. Niet alleen voor het werk, maar ook voor elkaar en voor de veiligheid.

Je bent verantwoordelijk voor het maken van lassen voor de verbinding van spoorstaven, gebruik makend van de thermiet techniek. Je hebt grote aandacht voor een optimale veiligheid, kwaliteit en beschikbaarheid van de infra van het spoor.

Door de onregelmatige werktijden, hoge verantwoordelijkheid en hoog vakmanschap is het salaris van thermietlasser zeer goed te noemen. Naast een zeer aantrekkelijk basissalaris krijg je vaak diverse toeslagen.

Komt voor in
Bedrijven of afdelingen die werk uitvoeren aan het trein en/of tramspoor. Ook komt het voor bij werkzaamheden aan grote kraanbanen.

Plaats in de organisatie
Je ontvangt opdrachten van lascoördinator, of voorman. Je werkt in een team en legt verantwoording af aan de voorman of lascoördinator. Er zijn verschillende niveaus waarop je werkzaam kunt zijn waarbij je hoe hoger het niveau meer verantwoordelijkheden krijgt en ook andere lassers kunt gaan aansturen.

Resultaatgebieden:

  • Praktisch voorbereiden van de uitvoering, verzamelen van materialen en gereedschappen.
  • Volgens instructie uitvoeren van laswerkzaamheden.
  • Signaleren en melden van afwijkingen aan de leidinggevende van het project en aan de eigen leidinggevende.
  • Gereed melden van laswerkzaamheden aan de leidinggevende van het project
  • Verrichten van klein onderhoud aan gereedschap en machines.
  • Besturen van een railauto op buiten dienst gesteld spoor.
  • Overleg voeren bij afwijkingen met de leidinggevende en het doen van verbetervoorstellen.
  • Problemen worden beoordeeld en opgelost op basis van eigen inzicht waarbij een keuze moet worden gemaakt uit meerdere, veelal bekende oplossingen (conform procedures). Veiligheid staat voorop. Iedereen moet na het werk weer gezond en veilig naar huis. 

Complexiteit
De thermiet lasser is fysiek sterk en vindt werken aan het spoor een uitdaging. Je vindt het niet erg om 's nachts en in de weekenden te werken. Je hebt een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent in staat complexer laswerk tot een goed resultaat te brengen met oog voor kwaliteit.

Opleiding
Veelal wordt de opleiding tot thermiet lasser in het bedrijf gegeven. Het verdient aanbeveling dat je al wel een of meerdere lasdiploma's hebt, bij voorkeur MAG en/of BMBE niveau 2 of 3. Heb je dit nog niet behaald, dan moet je beschikken over de juiste motoriek om de handvaardigheid van proces 111 (BMBE) en 114 (MAG lassen met een gasloze draad) onder de knie te krijgen.

  • je hebt een MBO niveau 2 werk- en denkniveau of hoger
  • je bent in het bezit van diploma’s en certificaten van de relevante lasprocessen of bent bereid deze te gaan halen


Klik hier voor een overzicht van alle handvaardigheids-opleidingen van het NIL
Doorgroeimogelijkheden
Als thermiet kun je je verder specialiseren in meerdere lasprocessen voor aan het spoor, zoals oplasser en bekist lasser. Ook kun je binnen de functie naar een hoger niveau groeien. 

Of je kiest voor een kaderopleiding tot visueel inspecteur (VTw1 of VTw2) tot Meesterlasser(IWP) of lascoördinator zoals: IWS of IWT( vooropleiding minimaal MBO-4 technisch of schakelcursus SMLT)).Via onderstaande links vind je meer informatie over al deze opleidingen:


De thermietlasser aan het woord


Zie ook

Gerelateerde content