Lasinspecteur

Veiligheid voorop door goede inspecties en testprocedures

Gepubliceerd op 18-01-2021 | door

Welding Inspection
Welding Inspection

Omschrijving:
Als lasinspecteur ben je verantwoordelijk voor het coördineren en uitvoeren van onafhankelijke inspecties op alle lastechnische activiteiten. Je bent gedurende het hele project hier de expert voor. Je wordt hier voor aangesteld door het bedrijf en of de klant.

Als inspecteur ben je in de voorbereidingsfase betrokken bij het opstellen van de kwaliteitsplannen en het inspectie- en testplan (ITP). Hierin worden de eisen voor het product vastgelegd en de manier om dat te borgen door middel van inspecties en testen.

Aandachtsgebieden:

  • het interpreteren van tekeningen en specificaties
  • het controleren van lasmethodebeschrijvingen en lasserscertificaten
  • het voorbereiden van inspectie procedures, voor, tijdens en na het laswerk.

Je controleert als lasinspecteur alle onderwerpen die in de kwaliteitsdocumenten zijn opgenomen. Je toetst de naleving en volledigheid ervan, spreekt anderen daarop aan, en rapporteert daarover. Daarnaast geef je veelal leiding aan een assistent inspecteur, die je aanstuurt en instrueert.
Als inspecteur organiseer en coördineer je de nodige kwaliteitsafnames en organiseer je het afnemen van het niet destructief onderzoek (NDO) en destructief onderzoek (DO). Je bent verantwoordelijk voor de lastechnische inspecties en de rapportages daarover.  

Komt voor in:
Elk bedrijf dat lasverbindingen maakt of laat maken. 

Plaats in de organisatie
Vaak werkt de lasinspecteur op een stafafdeling zoals de kwaliteitsafdeling van een bedrijf. Ook bij certificerende organisaties en consultancy bureaus is de lasinspecteur werkzaam.
Veel lasinspecteurs werken als ZZP-er en worden ingehuurd op projectbasis.

Opleidingsniveau, kennis en vaardigheden:

  • HBO werk- en denkniveau.
  • Beschikt over actuele kennis op het gebied van lastechniek, normen, wetgeving en lasinspectie. 
  • Heeft opleiding IWS, IWT of  IWE aangevuld met de International Welding Inspection Personnel opleiding, de IWI-S of C opleiding. Middels de links vindt je meer informatie over deze opleidingen
  • Je moet zelfstandig en gestructureerd kunnen werken.
  • Je bent communicatief vaardig in woord en geschrift 
  • Je beheerst de Engelse taal en kent de Engelse lastechnische termen omdat veel documenten in het Engels zijn opgesteld

Houding
Je hebt een open en eerlijke houding een durft ook minder prettige beslissingen te nemen zoals een werk stilleggen. Je bent tactvol en correct en hebt kunt op alle niveaus in een organisatie goed communiceren. 

Doorgroeimogelijkheden
De lasinspecteur is actief op diverse niveaus, veelal afhankelijk van de complexiteit van het werk en de executieklasse. Je kunt veelal binnen je werk doorgroeien naar een hoger en meer omvattend niveau. 

Tijdens je IWI-opleiding kun je kiezen ook de lessen tot visueel inspecteur (VTw1 of VTw2) te volgen en daarin examen te doen. Dit wordt veelal gecombineerd gegeven

op de scholen. Ook kun je, als je IWI-S hebt, doorleren naar IWI-C.
Meer informatie over de opleidingen:

Wil je graag een persoonlijk advies over wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met onze Leer- en Loopbaanspecialist Yvonne Olgers.

Het veelzijdige werk van de lasinspecteur in beeld


Zie ook

Gerelateerde content