Van ’t Hoffpenningen voor Wim de Groot en Piet Dielemans

Erepenning voor mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan het lastechnisch onderwijs.

Gepubliceerd op 25-11-2022 | door

Van links naar rechts: Yvonne Olgers, Wim de groot, Piet Dielemans en Tim Liefaart
Van links naar rechts: Yvonne Olgers, Wim de groot, Piet Dielemans en Tim Liefaart

Tijdens het lassymposium op de Welding Week in Gorinchem hebben Wim de Groot en Piet Dielemans beide een Van ’t Hoffpenning uitgereikt gekregen door Nederlands Instituut voor Lastechniek. We eren hiermee mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan het lastechnisch onderwijs.

Wim de Groot (links)en Piet Dielemans (rechts) komen beiden uit Breda. Piet startte midden jaren zeventig als lasdocent in Zundert. Later maakte hij de overstap naar de MTS in Breda waar hij de opleiding Middelbare Lastechnicus (MLT) opzette, wat later de IWT is geworden. Vervolgens startte hij zijn eigen lasschool op, Dielemans TechnischeOpleiding (DTO) in Breda. inmiddels is Piet gepensioneerd en zet zijn zoon Jeroen de school voort. 

Het NIL prijst de inspanningen van Dielemans als coördinator van lasopleidingen waarbij hij ook als vraagbaak voor de studenten een belangrijke rol vervulde. Vanaf 2004 heeft hij zich
ingezet voor de lasinspectie-opleidingen zoals de IWI en de visueel lasinspecteur. 

‘De manier waarop Piet zijn kennis vele jaren heeft gedeeld, zorgde voor veel studenten dat zij als gediplomeerd IWT’er hun lastechnische carrière hebben kunnen vormgeven’, prijst Tim Liefaart - manager examinering van het NIL hem. Wij schatten in dat Piet Dielemans ruim 800 IWT’ers heeft opgeleid. Daar kun je dan met recht trots op zijn!

Ook Wim de groot kreeg de Van ’t Hoffpenning opgespeld. Wim, van oorsprong loodgieter, is sinds1986 actief in de lassector. Hij begon als lasser, maar stapte al snel over naar het onderwijs. Aan de bedrijfsschool van Machinefabriek Breda gaf hij 5 jaar laslessen aan jonge vrouwen. Zo droeg hij bij aan de bevordering van de instroom van vrouwen in de techniek. Later  startte hij zijn eigen school voor lasopleidingen: De Groot Lastechniek. In 2019 verkocht hij de school en werd hij actief als jobcoach.
Binnen zijn huidige functie begeleidt hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan in de metaalsector. Parallel aan zijn dagelijks werk zet Wim de Groot zich vanaf 2011 ook in als voorzitter van de Examencommissie Handvaardigheidsopleidingen bij het NIL. En dat doet hij met verve. 

‘Zijn inzet en zijn rol als voorzitter van de examencommissie hebben voor veel mensen in de lastechniek het verschil gemaakt en hebben bijgedragen aan een verhoging van het kennis- en kundeniveau van de lastechniek in Nederland’, klinkt het lovend. Daarnaast zet hij volgens Yvonne Olgers - Productmanager onderwijs van het NIL -  de ‘mens’ centraal en weet hij studenten als geen ander te enthousiasmeren. Die laatste eigenschap is van doorslaggevend belang voor het werven van meer leerlingen in het lasonderwijs

De Van ’t Hoffpenning ontleent zijn naam aan ing. Jan van ’t Hoff (1915-2000). Van ’t Hoff was mede-initiatiefnemer van de Lastechnische Discussiegroep Rotterdam en was vanaf 1974 tot ver in zijn pensioen actief voor het NIL. In deze jaren legde hij een belangrijke basis voor de vele lastechnische opleidingen in de markt. 

De twee ontvangers van de Van ’t Hoffpenning kregen deze uit handen van Tim Liefaart, manager examinering bij het NIL en Yvonne Olgers, productmanager onderwijs bij het NIL. Zie ook

Gerelateerde content