WPS-en bij BMBE niveau 1

Alle lassen in Examenwerkstuk BMBE niveau 1 Staal in aparte WPS-en

Gepubliceerd op 2-10-2020 | door

Deel uit een WPS voor BMBE niveau 1
Deel uit een WPS voor BMBE niveau 1

Een WPS of Welding Procedure Specification zou je ook ‘het recept’ naar een goede las kunnen noemen. De Nederlandse benaming van een WPS is LMB: Las Methode Beschrijving. Omdat de internationale benaming WPS veel vaker gebruikt wordt, houden we die hier aan.

Lassers werken in de praktijk veel met WPS-en en houden zich bij het maken van de las aan de voorschriften en parameters die op de WPS zijn vermeld.

Het is daarom belangrijk om  tijdens de handvaardigheidsopleidingen met WPS-en kennis te maken en er mee te leren werken. Het NIL heeft om de onderwijsinstellingen daarbij te ondersteunen van alle lassen in de examenwerkstukken een WPS gemaakt en deelt deze hier, op NIL-Conneqt.

Deze WPS-en bij de examenwerkstukken moeten gezien worden als richtlijn waarbij gekeken is naar wat in de praktijk gebruikelijke parameters zijn welke leiden tot een goede las. Naar eigen inzicht kunnen bepaalde parameters – zoals bijvoorbeeld draad- of elektrodediameter – aangepast worden.

Voor Niveau 1 en 2 zijn deze WPS-en toegankelijk met het gratis Free account. Voor niveau 3 en 4 is een premium account nodig.

De examenwerkstuktekeningen zelf zijn op de website van het NIL te vinden, middels deze link kom je op de juiste plek.


Bijlage

Download bestand

Download NIL_BMBE_1_27.10.2020_WPS-en.pdf (3 Mb)

Zie ook

Gerelateerde content