Student van ROC Nijmegen wint als lasser hoogste onderscheiding

Gepubliceerd op 19-05-2022

Bart Willems (rechts) kreeg de award uit handen van Erik van der Zwan, directeur WorldSkills Netherlands. © Jaap den Ouden / WorldSkills Netherlands
Bart Willems (rechts) kreeg de award uit handen van Erik van der Zwan, directeur WorldSkills Netherlands. © Jaap den Ouden / WorldSkills Netherlands

NIJMEGEN - Bart Willems heeft als vertegenwoordiger van het ROC Nijmegen de hoogste Nederlandse onderscheiding gekregen voor zijn vaardigheden als lasser. Maandagavond kreeg de student in Apeldoorn de WorldSkills Netherlands Best of Excellence Award. Met Omroep Gelderland blikt de 19-jarige terug.

Hoe was de uitreiking?

"Het kwam als een verrassing. Er waren dertien deelnemers in tien andere categorieën genomineerd. Degene die de hoogste score had gehaald tijdens het NK, zou winnen. Iemand had een hele hoge score gehaald, ik dacht hoger dan die van mij en daar ging ik vanuit. Toch riepen ze mijn naam om als winnaar. Ik had de hoogste score! De award staat voor doorzettingsvermogen en excellente uitvoering. Ik had tijdens Skills The Finals een score van 94,74 van de 100. Ik ben enorm trots op mijn prestatie."

Hoe heb je je voorbereid op beroepenwedstrijd Skills The Finals, dat is het NK, heb je veel getraind?

"In 2020 heb ik ook meegedaan aan de skills en werd ik tweede. Ik ben door gaan trainen, maar toen ging de finale vorig jaar niet door vanwege corona. Ik heb doorgetraind en vooral veel geoefend met de werkstukken van de finale van 2020. Die heb ik zo goed mogelijk geprobeerd te maken."

"Het is dan natuurlijk wel de vraag wat je in de finale voor werkstukken krijgt. Die was op 31 maart en 1 april en nam in totaal zo'n twaalf uur in beslag. Ik had wel meer ervaring in deze finale dan de eerste keer. Nu kon ik een mooie planning maken en mijn werk goed inschatten. Er was nog steeds wel gezonde spanning, maar ik was niet zo zenuwachting als in 2020."

Hoe kwam je erbij om mee te doen?

"Een docent vroeg of ik het niet leuk vond aan die wedstrijden mee te doen. In het begin twijfelde ik. Is dat wel iets voor mij?, vroeg ik me af. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Als je die kans krijgt, moet je die met beide handen aanpakken. Het is een ervaring die niet iedereen meemaakt. Het NK winnen is al mooi en deze award is nog leuker."

Hoe ga je je vaardigenheden verder uitbouwen?

"Alle genomineerden zouden dit jaar naar de WorldSkills in Shanghai gaan, maar dat gaat vanwege corona niet door. De organisatie wil ons alsnog een internationale ervaring geven. We weten nog niet waar we heen gaan. Deze wedstrijd is de volgende stap voor mij."

Wat maakt jou zo goed in lassen?

"Ik wil alles perfect doen."

Wat heb je eigenlijk gewonnen?

"Een beker. Die staat nu in de woonkamer en blijft daar voorlopig ook nog wel even staan."

Bron: Omroep GelderlandZie ook

Gerelateerde content