Regionale laswedstrijden voor vmbo en praktijkscholen met landelijke finale

Podium voor jong lastalent

Gepubliceerd op 15-11-2023 | door

Beste VMBO- en Praktijkschool docenten en studenten

We hebben zoveel jong talent in Nederland, zij verdienen een podium om te laten zien wat ze kunnen op het gebied van lassen!

Na de succesvolle laswedstrijden in het voorjaar van 2023, gaan we daarom ook in het voorjaar van 2024 weer laswedstrijden voor het vmbo en de praktijkscholen organiseren.

Voor 2024 worden dit maar liefst 5 op zichzelf staande NIL-laswedstrijden verspreid over Nederland. Hierdoor is er voor iedereen een goed bereikbare laswedstrijd. We geven de laswedstrijd net als de vorige keer een feestelijk regionaal karakter.

Maar er komt meer, we hebben dit jaar ook een landelijke finalewedstrijd op 12 maart bij SMEOT in Hengelo. Deze finalewedstrijd is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking van het NIL met Skills Nederland en SMEOT.

De data en plaatsen voor de regionale laswedstrijden en de landelijke finale zijn de volgende:

Datum regionale wedstrijden (voorronden)

Regio Noord & Noord-Oost:                                    15 februari bij het Noorderpoort in Groningen

Regio Noord-West en Midden Nederland:              16 februari bij Tetrix Techniekopleidingen in Zaandam

Regio Oost en Midden Nederland:                          21 februari bij Vakopleiding Techniek in Cuijk

Regio Zuid:                                                               27 februari bij VDL Lasindustrie in Eindhoven 

Regio Zuid-West en Zeeland:                                  4 maart bij Techniek College Rotterdam (RDM-Campus)


Datum landelijke finale:

12 maart bij SMEOT in Hengelo

Regionale voorronden
We gaan van iedere laswedstrijd een mooi spektakel maken. Met de scholen, bedrijven uit de omgeving maar vooral met de deelnemers. Zij zijn het belangrijkste!
Aanstormende talenten met enthousiasme en passie voor de lastechniek die op een regionaal podium hun vakmanschap gaan laten zien. Op de regionale wedstrijd wordt het niveau 1 werkstuk gelast en kunnen de deelnemers ook hun NIL niveau 1 diploma behalen. Op de wedstrijddag voor de praktijk en op een later moment wordt de theorie getoetst.

Landelijke finale
Van iedere regionale laswedstrijd gaat de winnaar van TIG en de winnaar van MAG door naar de landelijke finale bij SMEOT in Hengelo. SMEOT en Skills Nederland hebben deze locatie - waar in dezelfde week ook de Skillswedstrijden voor het MBO plaatsvinden - speciaal voor onze finalewedstrijd beschikbaar gesteld.
Een prachtige locatie met de mooiste Lincoln lasapparatuur staat daar tot onze beschikking. Met natuurlijk ook veel sponsoren, mooie prijzen en media aandacht.

Inschrijven
Bij deze willen wij jullie de gelegenheid geven om per school maximaal twee kandidaten aan te melden voor de regionale laswedstrijden. Het lasproces is voor iedere kandidaat naar keuze, MAG of TIG.
Je kunt je inschrijven op een locatie naar keuze, bij voorkeur de dichtstbijzijnde. Mocht die dag niet schikken, dan kun je ook deelnemen in een andere regio. Maar vol=vol, dus wacht niet te lang. Het inschrijfformulier vindt u hier op onze website.

Laswerkstuk regionale wedstrijden = examenwerkstuk NIL niveau 1

Om het meedoen aan de regionale laswedstrijden voor iedereen haalbaar te maken en iedereen de mogelijkheid te geven ook een diploma te behalen, hebben we ervoor gekozen om als wedstrijdwerkstuk het NIL niveau 1 examen in te zetten. Voor MAG bestaat dit uit één werkstuk met meerdere lassen. Voor het TIG-lassen betreft het meerdere werkstukken. De tekeningen zijn hier te downloaden: MAG-tekeningen, TIG Tekeningen.

Voor de landelijke finale is het werkstuk anders, daarover volgt later meer.

Bedrijfsleven
Als NIL geloven wij dat goed opgeleide jonge mensen cruciaal zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het onderwijs, bedrijfsleven en het NIL hebben elkaar nodig om jonge mensen te enthousiasmeren om te kiezen voor een vak in de lastechniek.

Alleen met voldoende nieuwe instroom van jonge vakmensen – die zich gedurende hun werkzame leven verder kunnen ontwikkelen in hun vakgebied – is de continuïteit van lastechnische bedrijven en industrie gewaarborgd.

Juist om het bedrijfsleven en vervolgopleidingen bij de wedstrijden te betrekken is gekozen voor grootse regionale wedstrijden met daarna een landelijke finale. We zullen dan ook zoveel mogelijk bedrijven uitnodigen om betrokken te zijn bij deze wedstrijden. Ook de lasgroepen uit de diverse regio's dragen bij aan deze wedstrijden.

Om de wedstrijddagen voor iedereen interessant te maken, wordt er een aantrekkelijk programma opgesteld voor alle geïnteresseerden die meekomen zoals familie van de kandidaten, docenten, deelnemende leerlingen, etc.

Uiteraard is iedereen welkom en uitgenodigd om te komen kijken bij deze geweldige evenementen!

Meer informatie
Zodra de definitieve programma's bekend zijn, berichten wij jullie hierover.
Scholen en deelnemers die meer informatie willen over deze regionale wedstrijden kunnen direct contact opnemen met Yvonne Olgers via email: yvonne.olgers@nil.nl of bellen op: 06-13342424 (ma-do).

We zien jullie en jullie leerlingen graag op een van de regionale wedstrijden!
 

Met dank aan:

Noorderpoort Technologie & ICT
Techniek College Rotterdam
Tetrix Techniekopleidingen
Vakopleiding Techniek
VDL Lastechniek
Lasgroepen Nederland
SMEOT HengeloZie ook

Gerelateerde content