Regionale Laswedstrijden voor VMBO-en Praktijkscholen - Maart 2023

Jonge lastalenten strijden om titel ‘Beste lasser van de regio’

Gepubliceerd op 12-12-2022 | door

Jonge lastalenten  strijden om de titel ‘Beste lasser van de regio’
Jonge lastalenten strijden om de titel ‘Beste lasser van de regio’

Laswedstrijden voor jong talent van VMBO-en Praktijkscholen

Het is gelukkig weer mogelijk; na twee jaar geen NIL-laswedstrijd te kunnen houden voor het VMBO- en praktijkschoolonderwijs, organiseren we er in het voorjaar van 2023 maar liefst drie! 
Drie regionale, op zichzelf staande NIL-laswedstrijden op 3 locaties in Nederland. Hierdoor is er voor iedereen een goed bereikbare laswedstrijd en geven we de laswedstrijd een meer regionaal karakter.

Deze laswedstrijden specifiek voor het VMBO- en praktijkschoolonderwijs vinden plaats op de volgende data en locaties:

  • Regio Noord & Noord-Oost:                         9 maart bij het Noorderpoort in Groningen
  • Regio Midden, Oost & Zuid:                         15 maart bij Vakopleiding Techniek in Cuijk
  • Regio Zeeland, Noord en Zuid-Holland:    22 maart bij het Techniek College Rotterdam

Regionale opzet

We gaan van iedere regionale laswedstrijd een mooi spektakel maken. Met de scholen, bedrijven uit de omgeving maar vooral met de deelnemers. Zij zijn het belangrijkste! Aanstormende talenten met enthousiasme en passie voor de lastechniek die op een regionaal podium hun vakmanschap gaan laten zien. En waarbij de deelnemers hun NIL niveau 1 diploma kunnen behalen, op de wedstrijddag voor de praktijk en de theorie wordt op een later moment getoetst.

Inschrijven
Bij deze willen alle het VMBO- en praktijkscholen de gelegenheid geven om per school maximaal twee kandidaten te melden, het lasproces is voor iedere kandidaat naar keuze, MAG of TIG. Je kunt je inschrijven op een locatie naar keuze, bij voorkeur de dichtstbijzijnde. Mocht die dag niet schikken, dan kun je ook deelnemen in aan andere regio. Maar vol=vol, dus wacht niet te lang. Het inschrijfformulier is hier te vinden: https://www.nil.nl/inschrijven-laswedstrijden.

Laswerkstuk = examenwerkstuk
Om het meedoen aan de laswedstrijden voor iedereen haalbaar te maken en iedereen de mogelijkheid te geven ook een diploma te behalen, hebben we ervoor gekozen om als wedstrijdwerkstuk het NIL niveau 1 examen in te zetten. Voor MAG bestaat dit uit één werkstuk met meerdere lassen. Voor het TIG-lassen betreft het diverse laswerkstukken. De tekeningen zijn hier te downloaden: MAG Tekeningen, TIG Tekeningen

Bedrijfsleven
Als NIL geloven wij dat goed opgeleide jonge mensen cruciaal zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het onderwijs, bedrijfsleven en het NIL hebben elkaar nodig om jonge mensen te enthousiasmeren om te kiezen voor een vak in de lastechniek. Alleen met voldoende nieuwe instroom van jonge vakmensen – die zich gedurende hun werkzame leven verder kunnen ontwikkelen in hun vakgebied – is de continuïteit van lastechnische bedrijven en industrie gewaarborgd.

Juist om het bedrijfsleven en vervolgopleidingen bij de wedstrijden te betrekken is gekozen voor een regionale opzet. We zullen dan ook zoveel mogelijk bedrijven uitnodigen om betrokken te zijn bij deze wedstrijden.  Daarnaast zal er een aantrekkelijk programma worden opgesteld voor alle geïnteresseerden die meekomen zoals ouders en verzorgers van de kandidaten, docenten, deelnemende leerlingen etc. Uiteraard is iedereen welkom en uitgenodigd om te komen kijken bij dit grootse evenement.

Sponsering
Is de continuïteit van goed opgeleide lastechnische mensen voor uw bedrijf ook van groot belang? En wilt u met uw bedrijf deze laswedstrijden waarin jong talent in de schijnwerpers staat misschien sponsoren? Dat horen we dat natuurlijk graag van u. Neem dan contact met ons op via dit mailadres, dan nemen we contact met u op.

Meer informatie

Zodra het definitieve programma bekend is, berichten wij jullie hierover. Scholen en deelnemers die meer informatie willen over deze regionale wedstrijden kunnen direct contact opnemen met Yvonne Olgers via email: yvonne.olgers@nil.nl of bellen op: 06-13342424 (ma-do).


We zien jullie en jullie leerlingen graag op een van de regionale wedstrijden!

  Zie ook

Gerelateerde content