Lieke, 11 lentes jong, last met Girlpower

Lastalent Lieke: 'Met lassen kan ik echt iets moois maken.'

Gepubliceerd op 23-06-2021 | door

Lieke last met Girlpower
Lieke last met Girlpower

Als Lieke Bakker uit Zwaag de kantine van lasschool Pomweld in Heerhugowaard binnenkomt, dan komt er echt iemand binnen. Het valt zelfs een beetje stil. Lang blond haar, paardenstaart, brede gulle lach met een twinkeling in haar ogen, stoere zwarte overall, werkschoenen maat 35, speciale lashelm en Tig-handschoenen.
Ja, deze jonge dame staat haar mannetje wel. 11 lentes jong, en gek van lassen. Hoe is dat zo gekomen vraag ik haar?
“Ik was met papa (Adriaan) mee om een lasapparaat te kopen, ergens in het midden van het land en ik wilde het wel eens proberen. De meneer van het lasapparaat zei dat hij al veel “ervaren” mensen had zien TIG-lassen en dat dat niet altijd even goed ging. Bij mij ging het volgens hem heel goed. Ik vond ook heel leuk en zo is het begonnen”. 

Adriaan vertelt verder; “We hebben het lasapparaat gekocht maar je wilt uiteraard wel dat je dochter er veilig mee kan werken. De werkschoenen lukte nog wel in zo’n klein maat maar haar overall is 3 maten te groot en de handschoenen hebben we moeten aanpassen. Vlamboog heeft in samenwerking met Optel een lashelm aangeboden die goed past, niet met een hoofdband maar in de vorm van een soort pet. Tevens worden er momenteel een overall en handschoenen voor haar op maat gemaakt. Een passende veiligheidsbril van 3M onder de pet en gehoorbescherming in, want ze moet nog wel even mee en gezond blijven. Daar let ik heel goed op.”

Het leuke aan lassen vindt Lieke dat het iets is wat ze echt goed kan met haar handen; “Ik ben niet zo creatief maar dit kan ik echt, dat vind ik het leukste, dat je echt iets maakt”. En dat ze het kan wordt onderstreept door NIL-examinator Harry de Leeuw: ”wat ik nu heb gezien” -  zo belde hij ons - “dat ga je niet geloven…”.

Maar het is waar, we hebben een jong talentvol techniekmeisje van 11 jaar, dat binnenkort haar praktijkexamen TIG 1 RVS gaat doen. Lieke en haar vader Adriaan - die MAG 2 doet - oefenen iedere week samen trouw bij Pomweld de verschillende laswerkstukken waarbij lasinstructeur Martin Hovius ze de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. In de zomer gaan ze de theorie oefenen en daarna krijgt Lieke van het NIL een mondeling theorie-examen aangeboden.

Volgend jaar gaat Lieke naar het Scholengemeenschap Copernius waar ze in de sportaccentklas komt, want ze houdt ook erg van turnen.
En zo kan het best gebeuren dat ze in de toekomst nog eens een flikvlak maakt op een eigen gelaste evenwichtsbalk of pijpleiding. 

Van Lieke gaan we hoe dan ook nog veel meer horen!


Zie ook

Gerelateerde content