Kind kan de las doen!

Kinderen van 8 tot 13 jaar maken kennis met de lastechniek bij Elektrolas

Gepubliceerd op 20-06-2022 | namens redactie

Trots tonen jonge kinderen hun eerste laswerk
Trots tonen jonge kinderen hun eerste laswerk

Trots tonen jonge kinderen hun eerste laswerk

De jeugd al vroeg enthousiast maken over techniek. Dat is belangrijk voor Elektrolas en alle productiebedrijven in Nederland. “Jaarlijks organiseren we dagen waarbij kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar kennis maken met techniek, de metaalindustrie en in het bijzonder met lassen. Zo ook deze meivakantie hebben we weer 34 kinderen ontvangen.” Vertelt Joost van de Hooven, directeur/eigenaar van Elektrolas.

Kennis
Nadat ze allemaal een stoere rode overall aangetrokken hebben zijn de kinderen met Paul en Zoë meegelopen naar het theorielokaal om ze te vertellen over lassen en bewust te maken van de gevaren. In een korte interactieve les hebben de kinderen laten horen wat ze al weten over metaal en lassen. En dat was verrassend veel.


Handlassen
In kleine groepjes zijn ze daarna aan de slag gegaan. We lopen met een groepje mee. Activiteit 1 handlassen: lashandschoenen aan, lashelm op, nog even een korte uitleg wat ze gaan doen en daarna de eigen lascabine in. Daar liggen stalen plaatjes klaar met voorgetekende lijnen die ze al lassend moeten volgen. Voor de één een grote uitdaging en bij de ander gaat het heel goed. Ouders kijken trots mee: ”Echt geweldig dat deze dag georganiseerd is. Mijn zoon is al heel technisch, hij doet veel met zijn handen. Laatst nog gesleuteld aan een motorblok. Maar lassen had hij nog nooit gedaan dus dit was een hele mooi kans." Na 15 minuten zijn de plaatjes gelast en gaat het groepje weer verder.

Maakbedrijf
“Om de kinderen een goed beeld te geven wat er allemaal gemaakt kan worden van metaal en hoe mooi de metaalindustrie kan zijn, hebben we een maakbedrijf uitgenodigd.” Vertelt Joost. Erwin is praktijkopleider bij Bersselaar Constructie. “Kennen jullie de attractie Baron 1898 in de Efteling?” Hij vertelt enthousiast hoe die gemaakt en in elkaar gezet is. Alles in het geheim, want de Efteling wilde hierover nog niks naar buiten hebben.

Cobotlassen

Daar staat ie dan. De cobot. De kinderen zijn enthousiast om ermee aan het werk te mogen. Ze gaan de cobot programmeren om met een hoeklas twee stalen plaatjes aan elkaar te lassen. Hiervoor gebruiken ze een software waarbij ze met één knop lucht- en laspunten kunnen instellen en de freedrive (een andere knop) om gemakkelijk de arm met toorts eraan in positie te zetten. “Doet ie dit nu zelf”, klonk het toen de startknop was ingedrukt en de cobot ging lassen. Heel stoer zijn ze er allemaal bij blijven staan. Nu de plaatjes aan elkaar vast zitten, kan bij de tweede cobot de naam erop gelast worden. Natuurlijk nadat ze zelf de cobot weer geprogrammeerd hebben. Dit keer met het instructiepaneel. “Wow, jij hebt gewoon je naam gemaakt.” Vervolgens worden de naamplaatje gekoeld in een bak met koud water.


Blije snoetjes
Het was een mooie, actieve en geslaagde dag. Alle kinderen nemen met trots hun gelaste plaatjes mee. “Ik vond het zelf lassen het gaafste om te doen. Dan ben je echt zelf iets aan het maken.” Ook de vaders/moeders/opa’s/ooms zijn met een glimlach weer huiswaarts gegaan. “We hebben er meer dan een uur voor moeten rijden maar dat was het zeker waard. Onze kinderen hadden nog niet echt iets met techniek, maar ze hebben een fantastische middag gehad. Super leuk dat dit initiatief er is en perfect voor in de vakantie.” Ook voor Elektrolas was het een geslaagde dag. Joost: “We hebben een mooi sociaal project neergezet waarbij we de jeugd een leuke en leerzame dag bezorgd hebben in de techniek. In de herfstvakantie gaan we dit weer doen.”




Zie ook

Gerelateerde content