Internationale kadercertificatie van het EWF en IIW
Gepubliceerd op 12-11-2024
Op het NIL | BIL Lassymposium 2024 heeft het NIL het nieuwe internationale certificatieschema voor International Welding Engineers (IWE), Technologists (IWT), Specialists (IWS) en Practitioners (IWP) gepresenteerd. Vanaf heden vervangt dit internationale schema het nationale schema van LPI, MLT en LS. De nieuwe certificaten zijn erkend door het International Institute of Welding (IIW) en de European Welding Federation (EWF) en bieden lasprofessionals de mogelijkheid om hun vakbekwaamheid op een internationale wijze aan te tonen.
Wat is persoonscertificatie?
Het borgen van specifieke vakbekwaamheid van medewerkers is in toenemende mate een beleidsaspect geworden binnen het management van lasbedrijven. Goed opgeleide medewerkers is een must, maar voor de continuïteit van een bedrijf is het onderhouden van kennis en vaardigheden minstens net zo belangrijk. Het kunnen aantonen hiervan is niet alleen verplicht vanuit wet- en regelgeving maar biedt ook onderscheidend vermogen voor het bedrijf.
Persoonscertificatie richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van lasprofessionals waarbij het behaalde certificaat het aantoonbare bewijs is van actuele kennis en vaardigheden en laat zien dat je op een bewuste wijze met je vak bezig bent.
Dit beperkt zich niet alleen voor lassers maar zeker ook voor het uitvoerende kader, waaronder lasprofessionals die actief zijn met engineering en lascoördinatie conform de NEN-EN-ISO 14731.
De voordelen van internationale kadercertificatie?
Aantoonbare vakbekwaamheid van lasprofessionals op kaderniveau is niet iets nieuws. Al vele jaren heeft het NIL een nationaal certificatieschema operationeel. Op dit moment zijn er meer dan 1000 geldige certificaten in omloop.
De verplichting vanuit PED richtlijnen voor de functie van verbindingsdeskundige en specifieke eisen van opdrachtgevers zijn redenen om gecertificeerd te zijn. Het overgrote deel van de certificaathouders ziet de meerwaarde in de actuele aantoonbaarheid van hun kennis en werkervaring. Mede ook omdat beide zijn getoetst door een onafhankelijke beoordelingscommissie binnen het NIL.
Het huidige certificatieschema voor kaderpersoneel is een nationaal georiënteerd schema. Binnen Nederland is dit bekend en geaccepteerd, echter in het buitenland is dit niet het geval. Het NIL-certificaat heeft geen internationale status en de titels als laspraktijk ingenieur, middelbaar lastechnicus en lasspecialist zijn dan ook niet bekend in het buitenland.
Om het kadercertificaat meerwaarde te geven heeft het NIL sinds kort de erkenning van het EWF en het IIW om Europees en mondiaal erkende kadercertificaten uit te geven. Dit mondiale certificatie schema biedt het NIL de mogelijkheid om internationaal erkende kadercertificaten te verstrekken voor gediplomeerde IWE, IWT, IWS en IWP’ers.
Hoe werkt het nieuwe kadercertificatieprogramma?
Naast het behaalde diploma dient de aanvrager minimaal twee jaar aantoonbare werkervaring te hebben, opgedaan in de laatste drie jaar, en in het bezit te zijn van relevante en actuele aantoonbare kennis binnen een specifiek expertisegebied. Deze, door jezelf aangegeven, expertise bepaalt de scope van je certificaat.
Een onafhankelijk beoordelingscommissie beoordeelt de werkervaring en kennis om vervolgens een certificatieadvies af te geven aan een daartoe bevoegde NIL-certificatiebeslisser.
Als de aanvraag positief is beoordeeld ontvangt de certificaathouder een EWF- en een IIW-certificaat. Je bent dan dus Europees en Internationaal gecertificeerd wat wordt erkend in meer dan 50 landen.
Beide certificaten hebben een geldigheidsduur van drie jaar. Het verlengen na drie jaar verloopt via een puntensysteem dat voor elke certificaathouder inzichtelijk is.
Kaderportaal voor certificaathouders
In combinatie met het nieuwe internationale certificatieschema van het EWF en IIW wordt ook een nieuw digitaal kaderportaal geïntroduceerd. Als certificaathouder krijg je exclusieve toegang tot dit portaal. In je eigen omgeving zijn je behaalde certificaten zichtbaar en kan je continue bewijslast van kennis en ervaring uploaden. Elk half jaar wordt dit door de beoordelingscommissie beoordeeld en vervolgens van punten voorzien.
Het NIL-kaderportaal biedt certificaathouders gemak in het uploaden van kennisdocumenten en geeft inzicht in de behaalde punten gedurende de geldigheidsperiode.
Je actuele kennis is dus altijd inzichtelijk en aantoonbaar!
De overgangsfase voor huidige certificaathouders
Vanaf heden worden alle initiële aanvragen beoordeeld volgens het nieuwe internationale schema.
Voor de huidige nationaal erkende certificaathouders geldt een overgangsfase van 3 jaar. Dit betekent dat je huidige NIL-certificaat gewoon geldig blijft. Het huidige certificaat wordt bij de verlenging na 3 jaar omgezet volgens het nieuwe internationale schema van het EWF en IIW.
Blijf jezelf ontwikkelen
Bewust bezig zijn met het onderhouden van je kennis en werkervaring is essentieel, nu en in de toekomst. Sluit je aan bij het internationale lastechnische kader van het IIW en EWF en zorg ervoor dat jouw vakmanschap wereldwijd erkend wordt.
Als je meer wilt weten over certificeringsmogelijkheden voor jou of je organisatie, bezoek dan onze website https://nil.nl/internationale-kadercertificatie-iiw-ewf/ of neem contact met ons op per email via certificatie@nil.nl.
Zie ook
Gerelateerde content
Er zijn geen gerelateerde items.