Workshop: Lassen voor VMBO-en Praktijkschooldocenten

Haal het beste uit jezelf en help je studenten écht verder met leren lassen

Gepubliceerd op 26-01-2021 | door

Workshop Lassen voor docenten
Workshop Lassen voor docenten

Afgelopen jaren heeft het NIL in samenwerking met een aantal gerenommeerde lastechnische opleiders, Bijscholing VMBO en Vrienden van PIE een flink aantal workshops “Lassen voor VMBO- en Praktijkschooldocenten workshops georganiseerd. Ruim 120 VMBO- en praktijkschooldocenten hebben één of meerdere workshops gevolgd en zijn erg enthousiast. 

Zij raden deze workshops dan ook ook hun collega’s aan en hebben aangegeven graag een vervolg te willen. Je kunt de workshop namelijk meerdere keren volgen, je gaat dan voor verdieping (hoger niveau) of verbreding (ander lasproces). Omdat er veel één op één aandacht is, is de workshop voor iedereen maatwerk.

De enorme belangstelling is reden om ook dit voorjaar deze workshop 'Lassen voor VMBO- en praktijkschooldocenten' opnieuw aan te bieden. We hebben op dit moment 2 nieuwe trainingen ingepland, in de regio's Noord en Zuid bij gerenommeerde lasopleiders die ook nu praktijkles mogen geven en waar uiteraard de Corona-maatregelen nauwgezet  gevolgd worden.

Hieronder vindt je alle inhoudelijke informatie over de workshop en de link naar de website van Bijscholing VMBO om je aan te melden.              

Haal het beste uit jezelf met de workshop: 'Lassen voor VMBO- en praktijkschooldocenten'

Haal jij echt het beste uit jezelf als het gaat om de laspraktijk? Om als docent meer te weten te komen over vooral de praktische kant van het lassen en hoe je dat overdraagt op je leerlingen, organiseert het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) speciaal voor VMBO- en praktijkschooldocenten tweemaal de workshop ‘Lassen voor VMBO- en praktijkschooldocenten’.

Als praktijkschool- en VMBO-docent in het PIE-domein moet je over het algemeen breed inzetbaar zijn, terwijl je niet altijd een achtergrond in of ruime ervaring met lassen hebt. De keuze van jong lastalent om door te gaan op het MBO in de lastechniek heeft echter wel veelal te maken met het enthousiasme en vakmanschap van de docent in het voortgezet onderwijs. Het is echt de docent die daar het verschil kan maken, denk maar eens terug aan je eigen schooltijd en welke docent jou inspireerde!

Tijdens de workshop ‘Lassen voor VMBO- en praktijkschooldocenten’ kun je zelf kiezen met welk proces je aan de slag gaat: TIG, MAG of BMBE. In de praktijksessie worden de volgende onderwerpen behandeld: 

•             keuze toevoegmaterialen en diameters, type elektroden;

•             gereedschappen;

•             procesvariabelen; en

•             onderhoud en slijtdelen.

Daarnaast ga je ook één-op-één aan de slag in de lasbox met zeer gedegen lasexperts en lasdocenten, waarbij er veel wordt voorgedaan en je kunt leren wat je altijd al wilde leren. Met daarbij de ‘best practice’ voor de examenwerkstukken niveau 1 en 2:

•             criteria en valkuilen;

•             lasvolgorde en lasrichting;

•             draad-/elektrodekeuze;

•             vooropeningen;

•             instellingen; en

•             tips & tricks.

Waar en wanneer?
Dinsdag 16 februari 2021  – Regio Noord (Emmen) – TSH Vakopleidingen
Donderdag 17 maart 2021     – Regio Zuid (Breda) - De Groot LPMW Lasinstituut

Aanmelding
U kunt u middels onderstaande link aanmelden:
https://bijscholingvmbo.nl/cur...

Ontvangst is vanaf 8:00 uur, start van de workshop om 8:30 uur en de evaluatie en afsluiting is rond 16:30 uur.

Kosten
Voor alle docenten die lesgeven aan het VMBO en praktijkonderwijs wordt deze workshop door Stichting Platforms VMBO in 2021 grotendeels gesubsidieerd. De eigen bijdrage voor deze workshop bedraagt daarmee slechts €110,-.

Uiteraard zijn docenten van ander type scholen ook van harte welkom op deze workshop, voor hen wordt deze echter niet gesubsidieerd. Neem in dit laatste geval contact op met Yvonne Olgers.

Meer informatie
Wil je meer weten over de workshop ‘Lassen voor VMBO- en praktijkschooldocenten’, neem dan contact op met Yvonne Olgers, Productmanager Onderwijs bij het NIL, via yvonne.olgers@nil.nl of tel: 06-13342424.