Nieuwe workshops Lassen voor VMBO-en Praktijkschool-docenten in najaar 2023

Haal het beste uit jezelf en help je studenten écht verder met leren lassen

Gepubliceerd op 22-10-2023 | door

Workshop Lassen voor docenten
Workshop Lassen voor docenten

Beste docent, opleider,

Om jou en je collega’s te ondersteunen bij het lesgeven in MAG-,  TIG- of BMBE-lassen op het VMBO of praktijkschool en om de fijne kneepjes van het vak te leren, organiseert het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) ook voor het nieuwe schooljaar weer een flink aantal:

Workshops Lassen voor VMBO- en praktijkschooldocenten

We doen dit in samenwerking met een aantal professionele lastechnische opleiders, Bijscholing VMBO en Platform PIE.

Ruim 220 VMBO- en praktijkschooldocenten gingen je voor en zijn erg enthousiast. Zij raden deze workshops dan ook hun collega docenten aan om te volgen. Je kunt in één dag onder goede begeleiding echt veel opsteken en puntjes op de i zetten als het om lassen gaat. Ook als het lassen helemaal nieuw voor je is. Je mag je voor meerdere workshops inschrijven, je kunt dan gaan voor verdieping (verder oefenen op een bepaald lasproces) of verbreding (ander lasproces).

Omdat er veel één op één aandacht is, is de workshop voor iedereen toegankelijk. We kijken goed naar wat jij wilt leren, welke vragen je hebt en wat jij nodig hebt om verder te komen met het lassen en met het lesgeven in lassen.

Ook als je al meer ervaring hebt en langer lesgeeft in het lassen ben je van harte welkom, er valt altijd iets te leren in dit mooie vak. En het is ook een mooie gelegenheid om met docenten van andere scholen kennis te delen en van gedachten te wisselen.

Als praktijkschool- en VMBO-docent in het PIE-domein moet je over het algemeen breed inzetbaar zijn, terwijl je niet altijd een achtergrond in of ruime ervaring met lassen hebt. De keuze van jong lastalent om door te gaan op het MBO in de lastechniek heeft echter wel veelal te maken met het enthousiasme en vakmanschap van de docent in het voortgezet onderwijs. Het is echt de docent die daar het verschil kan maken, denk maar eens terug aan je eigen schooltijd en welke docent jou inspireerde!

Tijdens de workshop ‘Lassen voor VMBO- en praktijkschooldocenten’ kun je zelf kiezen met welk proces je aan de slag gaat: TIG, MAG of BMBE. In de praktijksessie worden de volgende onderwerpen behandeld: 

•             keuze toevoegmaterialen en diameters, type elektroden;

•             gereedschappen;

•             procesvariabelen en

•             onderhoud en slijtdelen.

Daarnaast ga je ook één-op-één aan de slag in de lasbox met zeer gedegen lasexperts en lasdocenten, waarbij er veel wordt voorgedaan en je kunt leren wat je altijd al wilde leren. Met daarbij de ‘best practice’ voor de examenwerkstukken niveau 1 en 2:

•             criteria en valkuilen;

•             lasvolgorde en lasrichting;

•             draad-/elektrodekeuze;

•             vooropeningen;

•             instellingen; en

•             tips & tricks.


Waar en wanneer?

Vrijdag 1 december 2023 - regio West
Tetrix Techniekopleidingen
Cypressehout 99
1507 EK Zaandam

Dinsdag 12 december - regio Zuid
Lasinstituut
Weidehek 24
4824 AS Breda

Vrijdag 15 december - regio Noord
TSH Vakopleidingen
Nijbracht 158
7821 CE Emmen


Aanmelding

U kunt u middels onderstaande link aanmelden:
https://bijscholingvmbo.nl/cur...

Ontvangst is vanaf 8:00 uur, start van de workshop om 8:30 uur en de evaluatie en afsluiting is rond 16:30 uur.

Kosten

Voor alle docenten die lesgeven aan het VMBO en praktijkonderwijs wordt deze workshop door Stichting Platforms VMBO gesubsidieerd. De eigen bijdrage voor deze workshop bedraagt 280,-
Uiteraard zijn docenten van ander type scholen ook van harte welkom op deze workshop, voor hen wordt deze echter niet gesubsidieerd. Neem in dit laatste geval contact op met Yvonne Olgers.

Meer informatie

Wil je meer weten over de workshop ‘Lassen voor VMBO- en praktijkschooldocenten’, neem dan contact op met Yvonne Olgers, Productmanager Onderwijs bij het NIL, via yvonne.olgers@nil.nl of tel: 06-13342424.Zie ook

Gerelateerde content